2766

Matvin

I stedet for å bruke enkel og karakterløs vin, kan du nå kjøpe kvalitetsvin spesielt laget for å brukes i sauser,  til marinering,

braisering og granitéer med mer. I sortimentet finner du rødvin, hvitvin, brandy, portvin og cognac, alle ferdig saltet og pepret og klare til bruk.

Selection Pal & Berens er en vin-serie der kjøkkensjef Rune Pal og vinekspert Christer Berens har gått sammen og laget en serie av viner som egner seg spesielt godt til matlaging.

Norske kokker har følt savnet i mange år. Gode viner i matlagingen har vært en mangelvare. Dilemmaet har vært følgende: Velge en dyr, smakfull og aromatisk vin som har noe å tilføre saus og mat, eller ta en billig

Vinvariant som har lite å by på. Kjøkkensjefer med høye kvalitetskrav har ofte tydd til dyre varianter som er smuglet opp i maten uten at restauranteieren har sett det. Hvis det er blitt oppdaget at dyre dråper har gått

opp i grytene, har det blitt huskestue. Billige vinvarianter er blitt beordret til matlagingen. Det blir saus, supper og mat med de billige variantene også, men ikke hva det kunne ha blitt. Og det er nettopp her i dette dilemmaet to kloke hoder har funnet hverandre. Kjøkkensjef Rune Pal som stiller høye kvalitetskrav til det som bringes ut til gjestene fra hans restaurantkjøkken på Kastanjen og Klosteret. Christer Berens, den kjente sommelier som uttrettelig arbeider for å få nordmenn til å heve sine kvalitetskrav til viner. Christer Berens har lett over store deler av Europa og funnet smaker og varianter som er i ferd med å bli bestselgere  å markedet. Nå skal alle flinke kjøkkensjefer oppdage hvilke kvaliteter han bygger inn i sine viner.

Kjøkkensjef vinene er ”ja takk begge deler vin”. Høy kvalitet, lav pris. Den røde er en vin fra Extremadura i Spania.   Druetypene er Tempranillo og Mourvedre. Begge valgt med tanke på å tilføre gode smaksemner i

maten. Mourvedre tilfører krydder og fyldighet. Tempranillo topper smaksløkene med eleganse og finesse. Den hvite er basert på Sauvignon Blanc som er rik på aromastoffer og Viura-druen tilfører syrlig friskhet. Kvalitet hele veien.

Som salttilsetting er valgt Maldon salt, regnet som det mest eksklusive saltet som er å få tak i. Salt og pepper er tilført produktet slik at det ikke blir en god drikkevin. Men ikke mer enn at det blir en uslåelig matlagingsvin. Et hovedpoeng med å lage en avgiftsfri matlagingsvin er at salt og pepper er i tilstrekkelige med moderate mengder. Det har ikke vært enkelt for vin leverandørene å tilfredsstille de skarpe nesene til Rune Pal og Berens. Det har gått med mange prøveliter til sauser og eksperimenter underveis i prosessen. Berens har tilbrakt langt flere kvelder og netter på kjøkkenet enn han vanligvis gjør sammen med kompanjong Rune Pal. Rom ble ikke bygget på en dag, ikke disse nyutviklede vinene heller. Forventninger?

De kloke hodene Pal og Berens som står bak produktet, forventer at gode kjøkken med høye kvalitetskrav vil åpne sine kjeler og panner for de nye matlagingsvinene. ”Endelig! Dette er produktet vi har ventet på!” er uttalelser som er kommet fra kjøkkensjef Pals mange kolleger i bransjen ved når de har fått en liten smaksprøve fra det første prøvepartiet. Det er bare å gratulere Berens med nye vinner viner og Pal med god konsulentvirksomhet og assistanse.

Sammen satte P&B seg fore å lage «verdens beste» matvin under mottoet at den beste saus fortjener den beste vin. Normalt har nemlig slike kryddertilsatte viner vært av veldig lav kvalitet. Etter litt leting fant de fram til en spansk vin som ville bli et bra utgangspunkt. Den spanske produsenten ble visstnok litt fornærmet da de fortalte at de skulle ha salt og pepper i vinen. Og at det i tillegg var kooperativets beste vin gjorde det sikkert ikke noe bedre.  En liter matvin fra Rune Pal og Christer Berens kunne dermed selges for 49,90; altså langt billigere enn vin uten salt og pepper kjøpt på polet.

Hvitvin:

Fra Extremadura-Spania. Produsert med Sauvignon Blanc og Viura druer, som brukt sammen gir et perfekt resultat i matlaging.

Viura gir smak, klarhet og friskhet og Sauvignon Blanc aroma.

Rødvin:

Fra Ekstremadura-Spania. Produsert med Mourverde og Tempranillo druer som sammen passer ekstremt bra i mat laging. Mourdre druer gir fylde og en krydret smak til vinen. Tempranillo tilsetter elegansen.

Portvin:

Bruksområde er sauser, gryter og desserter. Portvin gir en rund fin sødme til spesielt viltsauser og peppersauser. Når man reduserer portvin får man sødmefulle sauser for eksempel til gåselever eller kamskjell. Hvis man koker portvin med sukker og krydder gir den en fantastisk smak til f.eks pærer gjerne i kombinasjon med iskrem eller sjokolade.

Sherry:

Bruksområde er sauser, supper, vinaigretter og desserter. Sherry gir en fin nøtteaktig smak og syre til mange retter. Det klassiske er å ha det i klare supper som en smaksforsterkning, men også i kraftbaser, fiskesauser vinaigretter. Man kan også ha litt sherry i vinreduksjoner for å gi en fyldigere smak. I desserter er det ofte i kombinasjon med krem man bruker sherry, f. eks i mousser og puddinger.

X.O. Brandy:

Bruksområde er som smaktilsetning i sauser, supper og desserter. Dessuten er den perfekt når man skal flambere. Hvis man koker brandy med sukker får man en deilig sausbase til f. eks. appelsindesserter og annen sitrusfrukt.